Kopenhagen, Lejre eta Bornholmeko alkateek akordio bat sinatu zuten 2015eko hasieran The Food Partnership (Madfællesskabet) ezartzeko, eta bertako udalerriek konpromisoa hartu zuten tokiko elikagaien eta elikagai ekologikoen ekoizpena eta fluxua handitzeko landaguneen eta hiriguneen artean. The Food House of Copenhage (Kopenhageko janariaren etxea) da akordio hau dinamizatzen duena. 2015eko azaroan, Frank Jensen Kopenhageko alkateak hiriko elikadura-politikako ituna sinatu zuen Milanen. Asmoa Kopenhageko eskualdeko sukalde publikoak abiapuntutzat hartzea da, egunero 67.000 otordu zerbitzatzen baitituzte, eta helburua "eskurapen ekologikotik" ( % 90 inguru) "ekologiko eta lokalera" pasatzea da.
- Elkarte-mota berrien beharra. Elkarrizketarako, esperientziak trukatzeko eta testuingurua ezagutzeko premia handia dago, erabakien berri emateko eta Elikadurarako Aliantzarako erakundeen laguntza mobilizatzen laguntzeko. Inguruko nekazaritza-sistemak ekoizpen agroekologikorako trantsizioaren oso etapa desberdinetan daude, ekoitzitako elikagaien kantitateari, aniztasunari eta kalitateari dagokienez. Horrela, hainbat etapatan sartuko dira proiektuan. Etxalde horiek zein "kategoriatan" dauden alde batera utzita, funtsezkoa izango da elkarte-mota desberdinak osatzea, makineriaren, garraioaren eta abarren inguruan dituzten premietara eta baldintzetara egokitzeko.
- Aldaketa instituzionalaren beharra. Era berean, askotariko eta eskala txikiko ekoizpenak aurre egin behar dien oztopo handiak murrizteko moduak aurkitu behar ditugu, eskala handiko ekoizpenari mesede egiten dion legeria moduan.
- Laguntza zientifikoaren beharra.
- Aldaketa-eragileek modu zientifikoan egiaztatu nahi dute The Food Partnership-en eta sukalde publikoen barruan egiten den eraldaketa sozial, instituzional eta ekologikoa, eta, interes bereziz, tokiko elikadura-sistema agroekologikoek ingurumenean duten eragina, elikagaien aztarna klimatikoa murriztea barne.
- Gainera, garrantzitsua da ekoizpen ekologikoak eta agroekologikoak paisaian duten eragina aztertzea, eta biodibertsitatearen aldaketak, ekosistemen zerbitzuak eta berotegi-efektuko gasen (berotegi-efektuko gasak) isuriak arintzeko gaitasuna dokumentatzea.
Iturria: https://www.ruaf.org/sites/default/files/European+case+studies+on+governance+of+territorial+food+systems+Gouter-RUAF+final.pdf
- Plangintza egiten
- Arautzen
- Martxan jartzen
- Tokiko instituzioa