2018an, elikadurarekin, ingurumenarekin eta bizi garen auzoarekin konprometitutako pertsona talde bat beste hiri batzuetatik zetorren ideia bat lantzen hasi zen. Ideia horrek aukera ematen zuen kontsumitu nahi zuten elikagai motari buruz erabaki ahal izateko, osasunarekin, ingurumen-inpaktuarekin, jasangarritasunarekin eta bidezko merkataritzarekin lotutako gogoeten arabera.
Denbora horretan, kezka berberak zituzten pertsona gehiago zeudela ikusi zuten, eta, ondorioz, Talde Motorea osatu zuten. Supermerkatu honek bere nortasuna eredu kooperatiboan eraikitzen du eta Lavapiés auzoan kokatuko da. Lanen zati bat kooperatibistek egingo dute, hilean 3 orduz bakarrik lagunduz. Arreta berezia jarriko zaie bai elikagaien jatorriari, bai produktuen jatorriari, bai haien elaborazioari edo ekoizpenari. Produktu horietan, gainera, ekoizleak bazkide ere izan daitezke, eta paketatzea, birziklatzea, alferrik galtzea eta hondakinak ere kontuan hartuko dira.
Proiektu hau Madrileko Udalaren Mar de alimentación proiektuaren laguntzarekin eta aholkularitzarekin jarri da abian. Madrilgo Mar de alimentación proiektuko elikadura-itsasoak "Food Coop" dokumentalaren proiekzio-bira koordinatu zuen hiriko hainbat auzotan, eta milaka lagunengana iritsi zen. Behin lurraldea astinduz gero, jende askok galdetu zion bere buruari: eta bat hemen muntatzera animatzen bagara?
Hausnarketa kolektiboak praktikara bideratutako ikaskuntza-komunitate baten bidez bideratzen hasi ziren, itsasoek bultzatutako metodologia berritzailea. Bertan, finantza bideragarritasuna, negozio planak eta garapen estrategiak aztertu ziren talde sustatzaile ezberdinekin. Hortik hiru proiektu sortu ziren: la Osa (Ventilla), SUPERCOOP (Lavapiés) eta BIOLIBERE (Getafe). Hiru ekimen horiek bazkideak erakartzeko kanpaina batean sartuta daude, jende asko batzeko eta proiektua bideragarria izan dadin.
- Ezagutzen eta hausnartzen
- Martxan jartzen
- Sareak eratzen
- Tokiko instituzioa
- Herri mugimendua – erakunde soziala
- Sarea